Polen

De tijd vliegt. Het is al weer meer dan een jaar geleden dat ik naar Polen ging, uit persoonlijke interesse naar een andere cultuur en weer een nieuwe ervaring. Ik nam een bruiloft als invalshoek. Via via kwam ik met Agnieszka in contact. Agnieszka (aka Aga) woonde een tijdje in Nederland, maar is met haar man en dochtertje weer teruggegaan naar Polen. Ze werkt bij een radiostation en haar man werkt in de bouw. Aga was in elk geval erg enthousiast over mijn plan en een week later had ik mijn ticket naar Wroclaw geboekt. De reis begon wel typisch. De vlucht naar Wroclaw werd geannuleerd wegens heftige (zeer locale) mist rond Eindhoven. Wat nu? Ik zou te laat komen voor de bruiloft. Ik stelde Aga hiervan op de hoogte en op de een of andere manier regelde zij diezelfde nacht nog vervoer; ik kon in een busje meerijden met Poolse seizoensarbeiders die rond Eindhoven verbleven.

De volgende ochtend kwamen we aan in Wroclaw, van waaruit ik met de trein verder naar Leszno reisde. Daar zag ik Aga voor het eerst. In de twee dagen die volgden liet ze me kennis maken met haar familie, vrienden en collega’s. Overal moesten wij, nee ik, wat eten.

Op de dag van de bruiloft vertrokken wij (filmers, fotografen en Aga) naar het Noorden, zo’n anderhalf uur rijden van Leszno, waar het bruidspaar was, maar niet voordat Aga en ik naar de kapper waren geweest. Wij waren immers ook onderdeel van de bruiloft en hiervoor gold een zekere dresscode. Ook mijn haar werd getoupeerd en ‘gestraitened’, wat ik doorgaans niet vaak doe, omdat ik daar niet zo van houd, maar nu gold mijn input hierover even niet. We kwamen aan bij Palac w Pakoslawiu, de locatie waar het feest zou zijn. De bruid liet zich opmaken en ook Aga en ik werd verzocht weer even op de make-upstoel plaats te nemen voor een kleine makeover. Herfstachtig, guur weer zorgde voor een niet al te lange fotoshoot in de tuin van het paleis, waarna wij met z’n allen naar de Rooms-Katholieke kerk gingen voor de inzegening van het bruidspaar.

Na de dienst gingen we terug naar het paleis waar het feest begon en naar mijn idee ook niet meer stopte. De band bleef doorspelen met vooral bekende feestnummer in Pools gezongen en ook het eten en de drank bleven maar komen. Iedereen danste en vermaakte zich tot ‘s ochtends vroeg. Opvallend was dat er af en toe een spelletje of quiz werd gespeeld samen met het bruidspaar om -denk ik- de avond wat te breken. Je kon hiermee bijvoorbeeld een fles vodka winnen.

Een ongelooflijk mooie ervaring was dit alles. Aga, inmiddels een goede vriendin van me geworden, heeft zoveel geregeld voor me en is zo gastvrij geweest. En fotograaf Bogdan voor zijn humor, zijn passie voor het leven en liefde voor fotografie. Ook dank ik het bruidspaar bij wie ik op hun dag mocht fotograferen en al de overige vrienden en familie van Agnieszka die ik heb mogen ontmoeten.

076polenexpocopyrightdaphnevangroeningen

039polenexpocopyrightdaphnevangroeningen

Comments

  • Daphne

    October 1, 2012 at 8:32 am

    Thank you!

Your email address will not be published. Required fields are marked *